Mesto:Subotica
Adresa:Ivana Zajca 9
PTT:24000
Opština:Subotica
Telefon:024/571-682
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Severnobački
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://kizur.edu.rs
Prvi e-mail:ikizur@mts.rs
Drugi e-mail:kizur.info@gmail.com
Facebook:https://www.facebook.com/pages/Kizur-Istvan/121971874485162?fref=ts

O nama

Pod nazivom Osnovna škola „Kizur Ištvan“ škola počinje sa radom 1. septembra 1959. godine, kada se i otvara Matična knjiga broj 1.

Škola je nastala izdvajanjem po osam odeljenja iz škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Doža Đerđ“, u narodu poznatije kao Homok škola. Osam odeljenja i jedan deo škole funkcionisali su u zgradi pored jevrejske crkve (kasnije je taj objekat srušen), dok je drugi deo bio u susedstvu, na mestu gde se danas nalazi mesara (nekadašnja prodavnica „29. Novembra“). U početku su u toj školi radili nastavnici iz „Zmaja“ i iz škole „Doža Đerđ“, a prvi direktor je bio Imre Njilaš.

U leto 1961. godine završena je izgradnja školske zgrade na mestu gde se i danas nalazi, u ulici Ivana Zajca 9. Objekat je svečano otvoren i započeo sa radom iste jeseni. Direktor je bio Laslo Kolar, a školu je pohađalo oko 450 učenika.

Fiskulturna sala je dograđena deset godina kasnije, dok je školska zgrada dobila novo krilo 1990. godine, u kome se danas nalaze učionice za đake od prvog do četvrtog razreda, informatički kabinet, produženi boravak, te kancelarije direktora i stručne službe.

Škola „Kizur Ištvan“ aktivno se uključuje u organizaciju manifestacije „Noć istraživača“, te ostalih vannastavnih aktivnosti kao što su Čuvari prirode svakog meseca u Zoološkom vrtu na Paliću, Klub „Mesečina“ (druženje subotičkih osnovaca petkom uveče u školskoj zgradi, pod nadzorom odraslih), Klub kreativnih kizurovaca (svakog petka tačno u podne učesnici izrađuju razne suvenire sa logom škole), Škola plivanja (vikendom, besplatna za prvake)…

Osnovna škola „Kizur Ištvan“ danas ima 762 učenika, 82 zaposlenih, od toga 62 nastavnog osoblja. „Kizur“ je bio i ostao poznat po kvalitetnom nastavnom kadru i savremenom objektu sa prostranim dvorištem u centru grada.