Mesto:Subotica
Adresa:Ivana Gorana Kovačića 14
PTT:24000
Opština:Subotica
Telefon:024/553-037
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Severnobački
Direktor:Jovanka Tešanović
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Srednja škola
Sajt:http://www.oisszarkozrenjanin.edu.rs/
Prvi e-mail:zarkozre@eunet.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

O ŠKOLI
Zarko Zrenjanin

“Žarko Zrenjanin“ je osnovna i srednja škola za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju. Jedina je škola ove vrste u Subotičkoj opštini i široj okolini. To je ujedno i jedna od najstarijih specijalnih škola u Srbiji. Osnovana je 1957. godine rešenjem ondašnjeg NOO Subotica. Rad je započela u trošnoj maloj zgradi u Zagrebačkoj ulici i sa sedam odeljenja osnovnoškolskog uzrasta. Vremenom se broj učenika povećavao zahvaljujući brizi i radu na otkrivanju ovakve dece na široj teritoriji Opštine. Danas je to moderna škola sa oko 300 učenika i nešto više od 80 zaposlenih radnika Škole, estetski i higijenski solidno uređenim prostorom, fiskulturnom salom, kabinetima, radionicama.
Škola je organizovana tako da obuhvata sve razvojne uzraste: predškolski, osnovnoškolski, srednjoškolski, a putem Dnevnog boravka grupe starijeg uzrasta, preko 18 godina. Obrazovni rad u školi odvija se po prilagođenom, odnosno, izmenjenom programu u zavisnosti od stepena ometenosti učenika izuzev za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole za koje se, nastava odvija po nastavnom planu i programu osnovnog vaspitanja i obrazovanja. Rad sa autističnom decom, za sada, je na nivou individualnog tretmana. Područja rada zastupljena u srednjoj školi su: mašinstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.
Sa ovim svojim oblicima rada spada u red najrazvijenijih škola ovog profila u zemlji.
Godine 1998. Škola je dobila najviše priznanje za rad – “Povelju Dr Miodrag Matić“.
Godine 2005. Škola je dobila Povelju Defektološkog fakulteta za izuzetan doprinos i unapređenje defektološke teorije i prakse.
OISŠ “ Žarko Zrenjanin “ sarađuje sa svim srodnim školama u AP Vojvodini i na čitavoj teritoriji Srbije, a na međunarodnom planu škola ima saradnju sa prijateljskim specijalnim školama u Kečkemetu, Pečuju i Baji (N. R. Mađarska) ,specijalnom školom iz Podgorice (R. Crna Gora) i Centrom za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark“ iz Osijeka (R. Hrvatska).
MISIJA I VIZIJA NAŠE ŠKOLE

MISIJA

Mi smo ustanova za obrazovanje, vaspitanje i radno osposobljavanje dece i omladine sa smetnjama u mentalnom razvoju. Pružamo podršku celokupnom razvoju (intelektualnom, socio-emocionalnom i fizičkom) u cilju što bolje socijalne integracije i prihvatanja kao ravnopravnih članova društvene zajednice.
VIZIJA

Vidimo nas kao centar koji poštuje i izgrađuje individualnost i celokupan razvoj ličnosti radi što uspešnije integracije naše dece i njihovih roditelja u društvenu zajednicu, u koji će deca rado dolaziti jer je nastava savremena i prilagođena potrebama i interesovanjima učenika, a rad nastavnika priznat i vrednovan.

SMEROVI – Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin“ – Subotica

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Cvećar – vrtlar – srpsko-mađarski (2 godine) – 3 mesta
Manipulant u proizvodnji bilja – srpsko-mađarski (1 godina) – 6 mesta
Područje rada: Geodezija i građevinarstvo

Vodoinstalater – srpsko-mađarski (3 godine) – 6 mesta
Pomoćnik vooinstalatera – srpsko-mađarski (2 godine) – 3 mesta
Područje rada: Mašinstvo i obrada metala

Elektrozavarivač – srpsko-mađarski (3 godine) – 6 mesta
Područje rada: Tekstilstvo i kožarstvo

Konfekcijski šivač – srpsko-mađarski (3 godine) – 6 mesta
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

Paker – srpsko-mađarski (2 godine) – 6 mesta