– Dobio sam poziv od našeg najboljeg hora u dijaspori i sa velikim zadovoljstvom pišem za njih. U pitanju je epitaf „Ninja sili“ („Sve nebeske sile“), zapis iz 15. veka iz manastira Manasija, koji sam davno pisao za džez orkestar, a sada pravim nove aranžmane za taj mešoviti hor i mali kamerni orkestar koji vodi Jasmina Vučurević. Biće to svita od tri stava u trajanju od 19 minuta – kaže Bubiša Simić za „Blic“.

Tu svitu planira da završi do jeseni, a trebalo bi da bude izvedena za Božić 2016. godine.

 

– Ne mogu da sedim kod kuće, da ne radim ništa – ističe ovaj priznati dirigent, kompozitor, aranžer i publicista, koji iza sebe ima 70 godina umetničkog rada.

Bubiša Simić (18. mart 1924, Beograd) pionir je etno-džeza u Srbiji i poznat je kao dirigent Džez orkestra RTV Beograd i kao kompozitor brojnih džez numera, tradicionalnih liturgijskih horskih pesama, orkestralne muzike.

 

Od 1953. do 1985. više puta je sa Džez orkestrom proputovao bivšu Jugoslaviju, a nastupao je i širom Evrope. Najveći uspeh bilo je prvo mesto u kategoriji velikih džez orkestara na prvom evropskom Džez festivalu održanom u Huan le Pinsu 1960.

 

Veliki uspeh bio je i nastup sa Majnardom Fergusonom u zapadnom Berlinu, kao i odlične kritike koje je orkestar dobio nakon nastupa u Moskvi, Baden-Badenu, Pragu i Beču.

 

Istakao se i kao kompozitor dečjih pesama i učesnik festivala za decu, na kojima je promovisao svog omiljenog dečjeg pesnika Jovu Jovanovića Zmaja.